Iedereen heeft talenten, maar om deze optimaal te benutten, is het belangrijk ze te herkennen en effectief in te zetten binnen de organisatie. In ons teamtraject maken we gebruik van de wijsheid van Steven Covey, Jitske Kramer en inzichten uit de Transactionele Analyse. Deze theorieën vertalen we naar de My Motivation Insights kleurenprofielen, die persoonlijke drijfveren visueel weergeven. Dit maakt het de ultieme tool voor een efficiëntere en doelgerichte werkomgeving.
We onderzoeken de teamdynamiek op zowel zichtbaar als onbewust niveau. Hoe functioneren teamleden samen? Welke processen beïnvloeden communicatie, besluitvorming en feedback? Door deze dynamiek te begrijpen, leren teams hoe ze effectiever kunnen samenwerken en omgaan met de uitdagingen binnen hun cultuur. Zowel een professionele cultuur als een familiaire cultuur spelen hierin een belangrijke rol. Teams die zich in een cultuur van openheid, respect en vertrouwen bevinden, kunnen beter omgaan met conflicten en leren van elkaar. We helpen teams deze culturen te ontwikkelen, zodat ze met veerkracht en samenwerking uitdagingen binnen de organisatie kunnen aangaan.
Het “Teamdynamiek PLG”-traject is gericht op zowel team- als persoonlijke ontwikkeling. Samen met het bestuur of de directie van de school stellen we gezamenlijke doelen en speerpunten vast, altijd met de focus op het creëren van een stabiel team. Dit team moet in staat zijn om flexibel in te spelen op de continu veranderende uitdagingen binnen het onderwijs. Het traject is ontworpen om ieder individu te helpen zich verder te ontwikkelen, zodat het team als geheel sterker wordt en effectief kan reageren op de dynamiek van het onderwijs.
Het traject bestaat uit een basisdeel en een aantal verdiepingsmodules. We starten altijd met het basisdeel, dat uit drie dagdelen bestaat. Het eerste dagdeel is bedoeld voor kennismaking, zowel met elkaar als met de inhoud van het traject. We leggen de basis voor de directe werkwijze van onze expert analisten, die werken vanuit de kernwaarden: doortastend, zorgzaam en waardevrij. Deze aanpak kan voor sommige onderwijsprofessionals even schakelen zijn, maar biedt de ruimte voor diepgaande ontwikkeling en verandering.
De tweede en derde dagdelen leggen verder de basis voor de teamontwikkeling, met specifieke aandacht voor de kleurenprofielen en hoe deze de interacties en dynamieken binnen het team beïnvloeden. Deze eerste drie dagdelen vormen de fundamenten die nodig zijn voor de vervolgstappen.
Vanaf het vierde dagdeel wordt er samen met het bestuur of de directie gekeken naar de vervolgstappen. Onze expert analist bepaalt in overleg welke aanvullende modules en interventies nodig zijn om de gezamenlijke doelen te behalen. Dit kan bijvoorbeeld betrekking hebben op persoonlijke ontwikkeling, het versterken van teamstabiliteit, het verbeteren van de feedbackcultuur, het opzetten van effectieve werkgroepen, of het ontwikkelen van specifieke leerkrachtvaardigheden. Ook groepsbegeleiding, collegiale consultaties en intervisie kunnen hierbij een rol spelen. Het traject is flexibel, zodat het kan worden afgestemd op de unieke behoeften van elk team.