Alle trajecten bij Groepsanalyse beginnen met een basisanalyse. Tijdens deze analyse neemt een van onze analisten de groep over van de leerkracht. Dit betekent dat we niet alleen komen observeren, maar de les daadwerkelijk verzorgen. Door deze aanpak krijgen we een directe en realistische indruk van de groepsdynamiek. Tijdens de observatie analyseert onze analist de interacties binnen de groep en brengt de dynamiek in kaart. De bevindingen worden vervolgens teruggekoppeld in een nagesprek, waarbij we gebruik maken van het interventiemodel. Dit model laat zien waarom de groep en de leerkracht(en) samen tot de huidige dynamiek komen.
Onze ervaring leert dat niet elke keuze van een leerkracht vanzelfsprekend bijdraagt aan een optimale groepsdynamiek. Het doel van de basisanalyse is om inzicht te geven in wat nodig is om de groep zo effectief mogelijk te begeleiden. Dit doen we aan de hand van drie belangrijke punten: het interventiemodel, waarmee we de huidige dynamiek in kaart brengen; een voorstel voor de ideale plattegrond van de groep; en leerkrachtadvies met praktische tips om de begeleiding te verbeteren. Hiermee zorgen we voor een stevige basis waarop zowel de groep als de leerkracht kan bouwen.
Voor de basisanalyse reserveren we 60 minuten per groep. Dit vindt plaats in een geschikte ruimte waar de leerlingen vrij kunnen bewegen, zoals een gymzaal of speelzaal. Tijdens de analyse is de aanwezigheid van de leerlingen en de leerkracht(en) verplicht. We adviseren daarnaast dat de intern begeleider aanwezig is en nodigen geïnteresseerden uit om aan te sluiten. Na de analyse wordt een nagesprek van eveneens 60 minuten gehouden, waarin de resultaten worden besproken. Ook hierbij is het wenselijk dat de intern begeleider aanwezig is. Indien gewenst, kan de directie eveneens deelnemen aan dit gesprek.